KONSTNÄRER I PARKEN

ANASTASIA AX

Anastasia Ax är en av den svenska samtida konstens kraftfullaste konstnärer. Hennes verk Set design for Fedra/ Hippolytos, Dramaten skapades för Kungliga Dramatiska Teaterns uppsättning av Fedra/Hippolytos och vi är mycket glada över att kunna visa verket i en annorlunda skepnad här på Ulvhälls Hällar. Anastasia Ax arbetar med performance, skulptur och teckning, ofta i en integrerad och mycket expressiv process. Materialen hon använder är papper, gips, tusch och glas. Hennes verk innehåller en destruktivitet och en kreativitet. Ställda mot varandra förenas dessa krafter i ett uttrycksfullt men på något sätt ändå kontrollerat kaos, utan att förlora i intensitet.

EBBA BOHLIN

Ebba Bohlin deltog i utställning 2018 och hennes verk Entendre köptes in till konstparkens samling. I folkmun kallas verket ”örat” och skulpturen läggs ut i vattnet nedanför parken. Till utställningen 2018 utförde Bohlin även verket 1,5 x 2,1573733… Embodied, där en fyrkant polerades in i en av stenhällarna i parken. Ebba Bohlin lånar tills vidare ut verket till konstparken.


MATTIAS BÄCKLIN

I en trädstam i parken högg Mattias Bäcklin in skulpturen Stamkrog inför utställningen 2018. Verket finns kvar även 2019, men kommer sakta att brytas ned och försvinna. Redan nu har stammen mörknat och insekter har börjat borra sig genom verket. Under 2021 tillkommer nya verk, bland annat trädet Pinus lumenuíscensis och nya träskulpturer.

ADÈLE ESSLE ZEISS

Adèle Essle Zeiss har en bakgrund som koreograf och blandar dans, rörelse och skulptur i sina verk. Hon är intresserad av balanssinnet och hur människor och djur interagerar med gravitationen när vi rör oss. Eller för den del hur vi hela tiden måste parerar med rörelser när vi försöker hålla oss helt stilla och vara i balans. I konstparken visas Statolit visas för första gången utomhus och verket kommer här att samspela med naturen och framför allt träden i parken. Vid flera tillfällen kommer installationen att användas av en performance som Adèle Essle Zeiss genomför med dansare. Följ vår Facebooksida eller Instagram få mer information eller prenumerera på vårt nyhetsbrev genom att maila info@ulvhallshallar.se

PETER GESCHWIND

Många kommuner bygger nya motionsslingor och rekreationsområden för att skapa bättre möjligheter för människor att motionera. Utegymmen har blivit en vanliga i dessa satsningar. Bakgrunden är att vi blir alltmer stillasittande. Det finns både allvarliga och komiska aspekter på den utvecklingen vilket Peter Geschwind samlar i verket Arbete och fritid, som visas för första gången 2021.


MATTI KALLIOINEN

Matti Kallioinens skulpturer är lätta att känna igen med sina starka färger och mjuka former. Kvar från 2019 finns skulpturen Eolspel som när vinden ligger på sprider ett sprött klangspel över parken.

TILDA LOVELL

Tilda Lovells konst kan vara fylld av groteska figurer och varelser som ser ut att vara hämtade från andra världar. Hennes bildvärldar har jämförts med Hieronymus Bosch och medeltida kyrkmålningar. Dessa bilder målade upp de mest fasansfulla scener och skulle skrämma människor från synd och helvete. Mörkret i Lovells bilder kanske snarare varnar för det oundvikliga mörker som finns inom oss alla och som alltid är närvarande i den skoningslösa naturen när dess krafter släpps lösa. I hennes eget sökande efter förhållningssätt till detta mörker blir konsten till både varsel och besvärjelser. I parken visas skulpturen Överlevare.

KATARINA LÖFSTRÖM

Katarina Löfström kommer att visa verket Cipher som ursprungligen gjordes för Borås internationella skulpturbiennal och som visades i centrala Borås. I konstparken hamnar verket i en helt ny kontext, men blir inte mindre storslaget. Verket är utlånat av konstnären tills vidare.

HELENA MUTANEN

Helena Mutanen visar 2021 två skulpturer Jus Soli och Jus Sanguinis. Titlarna är hämtade från juridiska termer. Jus Soli betyder "jordens rätt". Enligt den principen erhåller ett barn som föds medborgarskap i den stat som barnet föds i. Mot den står den andra principen Jus Sanguinis. Enligt den erhåller barnet medborgarskap efter sin härstamning. Det vill säga det medborgarskap som föräldrarna har. Skulpturerna har tidigare visats i skulpturparken Pilane.

MÄNNISKOKONSTEN

I händerna på Människokonsten omformas allt från hur vi bor, arbetar och äter till konst. Med omsorg gränsande till fanatism utvecklar Människokonsten olika tekniker att förädla och förvalta våra resurser. Genom systematiskt samlande bygger Människokonsten upp ett eget värdesystem där vår konsumtionskulturs skrutt och skräp förvandlas till andens redskap. I konstparken visas skulpturen Fyr.

Cecilia Ömalm

Sedan hösten 2019 producerar konstparken el från en solpanel tack vare ett samarbete med SEVAB. Den är samtidigt ett nytt verk av Cecilia Ömalm, kallat Ljusverk. Dagtid kan konturerna bara anas för att vid skymningen bli allt synligare.