2020

RODNEY PLACE

ARMAMENTS AND ORNAMENTS 6 juni – 4 oktober 2020 Armaments and Ornaments är skapat av den sydafrikanske konstnären Rodney Place. Han har samarbetat med flera konstnärer och skapat ljudinstallationer och skulpturer. Installationerna bildar en sammanhängande berättelse om förhållandet mellan södra Afrika och Europa. En berättelse som med avstamp i Puccinis opera Madame Butterfly låter olika konstformer och kulturer mötas. Armaments and Ornaments är ett projekt av Rodney Place, (Sydafrika). Musik och ljud: Lynelle Kenned (Sydafrika), Mpho Sebina (Botswana), Chris Letcher (Sydafrika), Boris Debackere (Belgien). Research, utveckling och montering av skulpturer: Thulani Zondo (Sydafrika), Donika Çina (Albanien). Snickerier, skulpturer: Christoffer Lindgren (Sverige), Lasse Hässler (Sverige) Snickerier ljudlådor: Hansjörg Ehammer (Sverige). Stålarbeten: Ida Idaida (Sverige) I samarbete med: IASPIS/Bildkonstnärsfonden, Nordic Association, Snowfall, Sparbanksstiftelsen Rekarne, Strängnäs kommun, Ulvhälls Herrgård.

ANASTASIA AX

SET DESIGN FOR FEDRA/HIPPOLYTOS, DRAMATEN 23 maj – 4 oktober Anastasia Ax är en av den svenska samtida konstens kraftfullaste konstnärer. Hennes verk Set design for Fedra/ Hippolytos, Dramaten skapades för Kungliga Dramatiska Teaterns uppsättning av Fedra/Hippolytos och vi är mycket glada över att kunna visa verket i en annorlunda skepnad här på Ulvhälls Hällar. Anastasia Ax arbetar med performance, skulptur och teckning, ofta i en integrerad och mycket expressiv process. Materialen hon använder är papper, gips, tusch och glas. Hennes verk innehåller en destruktivitet och en kreativitet. Ställda mot varandra förenas dessa krafter i ett uttrycksfullt men på något sätt ändå kontrollerat kaos, utan att förlora i intensitet. Hon bygger upp och skapar genom att bryta ned. Hennes teckningar och skulpturer ser ut att vara skapade för att brytas ned och att innehålla en berättelse om födelse och död lika mycket som en berättelse om makt, frustration och förtryck. Hennes scenografi för Fedra/Hippolytos innehåller allt detta och speglar därmed pjäsen på väldigt bra. Den innehåller en historia som rör sig kring ämnet makt och kopplar det till kön, sexualitet, ålder och begär. Skulpturerna i gips kommer att i parken sakta brytas ned och förändras. Det är konstnärens önskan och avsikt och vi kan under utställningen hela tiden återkomma till verket och se utvecklingen.

Ebba Bohlin

Ebba Bohlin deltog i utställning 2018 och hennes verk Entendre köptes in till konstparkens samling. I folkmun kallas verket ”örat” och skulpturen läggs ut i vattnet nedanför parken. Till utställningen 2018 utförde Bohlin även verket 1,5 x 2,1573733… Embodied, där en fyrkant polerades in i en av stenhällarna i parken. Ebba Bohlin lånar tills vidare ut verket till konstparken.

Mattias Bäcklin

I en trädstam i parken högg Mattias Bäcklin in skulpturen Stamkrog inför utställningen 2018. Verket finns kvar även 2019, men kommer sakta att brytas ned och försvinna. Redan nu har stammen mörknat och insekter har börjat borra sig genom verket.

Matti Kallioinen

Matti Kallioinens skulpturer är lätta att känna igen med sina starka färger och mjuka former. Kvar från 2019 finns skulpturen Eolspel som när vinden ligger på sprider ett sprött klangspel över parken.

Katarina Löfström

Katarina Löfström kommer att visa verket Cipher som ursprungligen gjordes för Borås internationella skulpturbiennal och som visades i centrala Borås. I konstparken hamnar verket i en helt ny kontext, men blir inte mindre storslaget. Verket är utlånat av konstnären tills vidare.

Cecilia Ömalm

Sedan hösten 2019 producerar konstparken el från en solpanel tack vare ett samarbete med SEVAB. Den är samtidigt ett nytt verk av Cecilia Ömalm, kallat Ljusverk. Dagtid kan konturerna bara anas för att vid skymningen bli allt synligare.