2020

RODNEY PLACE
ARMAMENTS AND ORNAMENTS 6 juni – 4 oktober 2020 Armaments and Ornaments är skapat av den sydafrikanske konstnären Rodney Place. Han har samarbetat med flera konstnärer och skapat ljudinstallationer och skulpturer. Installationerna bildar en sammanhängande berättelse om förhållandet mellan södra Afrika och Europa. En berättelse som med avstamp i Puccinis opera Madame Butterfly låter olika konstformer och kulturer mötas. Armaments and Ornaments är ett projekt av Rodney Place, (Sydafrika). Musik och ljud: Lynelle Kenned (Sydafrika), Mpho Sebina (Botswana), Chris Letcher (Sydafrika), Boris Debackere (Belgien). Research, utveckling och montering av skulpturer: Thulani Zondo (Sydafrika), Donika Çina (Albanien). Snickerier, skulpturer: Christoffer Lindgren (Sverige), Lasse Hässler (Sverige) Snickerier ljudlådor: Hansjörg Ehammer (Sverige). Stålarbeten: Ida Idaida (Sverige) I samarbete med: IASPIS/Bildkonstnärsfonden, Nordic Association, Snowfall, Sparbanksstiftelsen Rekarne, Strängnäs kommun, Ulvhälls Herrgård.

ANASTASIA AX
SET DESIGN FOR FEDRA/HIPPOLYTOS, DRAMATEN 23 maj – 4 oktober Anastasia Ax är en av den svenska samtida konstens kraftfullaste konstnärer. Hennes verk Set design for Fedra/ Hippolytos, Dramaten skapades för Kungliga Dramatiska Teaterns uppsättning av Fedra/Hippolytos och vi är mycket glada över att kunna visa verket i en annorlunda skepnad här på Ulvhälls Hällar. Anastasia Ax arbetar med performance, skulptur och teckning, ofta i en integrerad och mycket expressiv process. Materialen hon använder är papper, gips, tusch och glas. Hennes verk innehåller en destruktivitet och en kreativitet. Ställda mot varandra förenas dessa krafter i ett uttrycksfullt men på något sätt ändå kontrollerat kaos, utan att förlora i intensitet. Hon bygger upp och skapar genom att bryta ned. Hennes teckningar och skulpturer ser ut att vara skapade för att brytas ned och att innehålla en berättelse om födelse och död lika mycket som en berättelse om makt, frustration och förtryck. Hennes scenografi för Fedra/Hippolytos innehåller allt detta och speglar därmed pjäsen på väldigt bra. Den innehåller en historia som rör sig kring ämnet makt och kopplar det till kön, sexualitet, ålder och begär. Skulpturerna i gips kommer att i parken sakta brytas ned och förändras. Det är konstnärens önskan och avsikt och vi kan under utställningen hela tiden återkomma till verket och se utvecklingen.

Ebba Bohlin
Ebba Bohlin deltog i utställning 2018 och hennes verk Entendre köptes in till konstparkens samling. I folkmun kallas verket ”örat” och skulpturen läggs ut i vattnet nedanför parken. Till utställningen 2018 utförde Bohlin även verket 1,5 x 2,1573733… Embodied, där en fyrkant polerades in i en av stenhällarna i parken. Ebba Bohlin lånar tills vidare ut verket till konstparken.

Mattias Bäcklin
I en trädstam i parken högg Mattias Bäcklin in skulpturen Stamkrog inför utställningen 2018. Verket finns kvar även 2019, men kommer sakta att brytas ned och försvinna. Redan nu har stammen mörknat och insekter har börjat borra sig genom verket.

Matti Kallioinen
Matti Kallioinens skulpturer är lätta att känna igen med sina starka färger och mjuka former. Kvar från 2019 finns skulpturen Eolspel som när vinden ligger på sprider ett sprött klangspel över parken.

Katarina Löfström
Katarina Löfström kommer att visa verket Cipher som ursprungligen gjordes för Borås internationella skulpturbiennal och som visades i centrala Borås. I konstparken hamnar verket i en helt ny kontext, men blir inte mindre storslaget. Verket är utlånat av konstnären tills vidare.

Cecilia Ömalm
Sedan hösten 2019 producerar konstparken el från en solpanel tack vare ett samarbete med SEVAB. Den är samtidigt ett nytt verk av Cecilia Ömalm, kallat Ljusverk. Dagtid kan konturerna bara anas för att vid skymningen bli allt synligare.
2019
Utställningen 2019 innebär att Ulvhälls hällar får sina första årsringar. Några av verken från 2018 kommer att finnas kvar samtidigt som vi lägger till nya verk av sju konstnärer. Vi är glada och stolta att kunna visa en utställning med några av Sveriges mest respekterade och namnkunniga konstnärer. Årets utställning innebär också början på ett större samarbete med afrikanska konstnärer, vilket vi hoppas kunna utveckla i ett större format till 2020.

Ebba Bohlin
Ebba Bohlin deltog i utställning 2018 och hennes verk Entendre köptes in till konstparkens samling. I folkmun heter verket ”örat” och skulpturen läggs ut i vattnet nedanför parken. Till utställningen 2018 utförde Bohlin även verket 1,5 x 2,1573733… Embodied, där en fyrkant polerades in i en av stenhällarna i parken. Ebba Bohlin lånar ut verket till årets utställning.

Mattias Bäcklin
Mattias Bäcklin deltog i utställning 2018 och hennes verk Entendre köptes in till konstparkens samling. I folkmun heter verket ”örat” och skulpturen läggs ut i vattnet nedanför parken. Till utställningen 2018 utförde Bohlin även verket 1,5 x 2,1573733… Embodied, där en fyrkant polerades in i en av stenhällarna i parken. Ebba Bohlin lånar ut verket till årets utställning.

Matti Kallioinens
Matti Kallioinens skulpturer är lätta att känna igen med sina starka färger och mjuka former. I utställningen 2019 kommer Kallioinen att visa två skulpturer och ett klangspel som fångar upp vinden i parken.

Katarina Löfström
Katarina Löfström kommer att visa verket Cipher som ursprungligen gjordes för Borås internationella skulpturbiennal och som visades i centrala Borås. I konstparken hamnar verket i en helt ny kontext, men blir inte mindre storslaget.

Hanna Ljungh
I flera år har Hanna Ljung arbetat med sten och mark och intresserat sig för gruvbrytning och klimatförändringarnas påverkan på fjällvärldens natur. I utställningen kommer hon att visa skulpturer som består av borrkärnor, liknande de som tas vid olika geologiska undersökningar.

Rodney Place with Lynelle Kenned, Warrick Swinney and Boris Debackere
Rodney Place är en sydafrikansk konstnär och arkitekt. Just nu arbetar han på ett stort projekt inför 2020 då vi kommer att göra en utställning med afrikanska konstnärer. 2019 innebär en förövning inför det stora projektet och Place kommer att visa en ljudinstallation som han genomför tillsammans med sydafrikanska musiker.

Bella Rune
Bella Rune arbetar ofta med textila skulpturer och installationer, nyligen på en uppmärksammad utställning på galleri Magnus Karlsson i Stockholm. Där arbetade hon med tunna trådar av mohair men också med skulpturer gjorda av nylonlina.

Johan Thurfjell
Under de senaste åren har träd varit något som Johan Thurfjell kommit tillbaka till i sina skulpturer och teckningar. Hans konst har en högtidlighet och en särskild poesi och både den stämningen och träden kommer att vara närvarande i hans installationer i konstparken Ulvhälls hällar.

Ruben Wätte
En viktig del av Ulvhälls hällars arbete sker inom Ungdomsgruppen. Här kan alla som vill vara med och följa arbetet i parken, träffa konstnärer, producera egna verk och samarbeta med en konstnär. I år arbetar ungdomarna tillsammans med konstnären Ruben Wätte som under många år arbetat med olika former av deltagarkultur i sina projekt.

Cecilia Ömalm
En viktig del av Ulvhälls hällars arbete sker inom Ungdomsgruppen. Här kan alla som vill vara med och följa arbetet i parken, träffa konstnärer, producera egna verk och samarbeta med en konstnär. I år arbetar ungdomarna tillsammans med konstnären Ruben Wätte som under många år arbetat med olika former av deltagarkultur i sina projekt.
2018

Ebba Bohlin
Entendre, 2014 Frigolit, glasfiber och färg Ebba Bohlin är representerad med två verk i konstparken. Båda verken är kopplade till den mänskliga kroppen och till upplevelsen av skala och materialitet. Entendre är en förstoring av konstnärens högra öra. Det ligger och flyter på Mälaren som om det fanns en jätte under vattenytan som avlyssnade ljuden ovanför.

Ebba Bohlin
1.5 x 2.1573733…, 2010/2018 Polerad granit Ebba Bohlin är representerad med två verk i konstparken. Båda verken är kopplade till den mänskliga kroppen och till upplevelsen av skala och materialitet. Titeln på det här verket beskriver måtten på sidorna i rektangeln. De förhåller sig till varandra som till det gyllene snittet. Tänk dig att du lägger dig på den blanka stenhällen. Om du är lika lång som konstnären passar du precis in i rektangeln. Precis som mannen som Leonardo da Vinci ritade in i en cirkel.

Markus Bohm och Morgan Fredriksson
∞ No. 2 Virginia Wolf, 2018 Trallvirke, mobilupplevelse Markus Bohm har i en serie verk letat platser och texter som sammanflätas tillfälligt. Han har låtit bygga en trappa ut från gången. Du kan gå ut på hällen, sätta dig på trappen eller stanna kvar på rampen. Tillsammans med Morgan Fredriksson och Nagoon har han byggt upplevelsen ∞ No. 2 . Öppna sidan www.ulvhallshallar.se/i2 och lyssna på fragment ur Virginia Wolfs text ”Mot Fyren” som handlar om ett sällskap och en utflykt, medan du tittar ut över Mälaren och den lilla ön ute i vattnet. Det är bara när du är just här som du kan höra texten.

Mattias Bäcklin
Deerhunter, 2018 Betong, armeringsjärn Stamkrog, 2018 Träsniderier Mattias Bäcklin är mycket intresserad av människans förhållande till naturen. Inte minst av det moderna projektet under 1900-talet och hur det krockar med naturen. Stadens ordning ställs mot djurens och växternas ordning. Stadens byggmaterial, betong och armeringsjärn, formas till trädgårdsplanteringarnas fiende rådjuren. Och omvänt, med en motorsåg snidar han fram proppskåp och elledningar direkt i träd som lämnats för att skapa mångfald och hjälpa insekter och ekologi på traven.

Alvaro Campo
Realtid, 2018 Sten Verket Realtid handlar om upplevelsen av tid och om hur tiden som fysisk upplevelse sedan 1800-talet ersatts av en mer exakt men samtidigt virtuell upplevelse. Det verkar också som att det finns en allmän upplevelse av att tiden går allt snabbare. Alvaro Campos tanke är att du ska gå utför rampen (eller be någon annan att göra det), ställa dig i installationen, på markeringen för rätt månad. En solig dag är du nu ett solur. Solen, kroppen och skuggan markerar tiden och tidens långsamhet. Du är nu i fas med allt runtomkring dig och en del av samspelet mellan solen, molnen och trädens skuggor och med ljusets förändringar över dygnet och året.

Alvaro Campo och Ungdomsgruppen
Tillsammans med Alvaro Campo skapade ungdomar från Strängnäs (Fredrik Hallström, Hugo Bastås och Oruba Abu-Hammam) en peformance under vernissagen. De speglade in solen till herrgårdens lusthus. Soltrålarna bildade en projektor som lyste upp en vattenyta som krusade sig när Oruba och Fredrik spelade cello och gitarr. Projektionen återgavs i lusthusets tak.

Peter Hagdal
Radiate (stone, tree and gravity), 2018 Nylonlina, sten, trä, plast, järn Promenaden över hällarna ringlar som en serpentin uppför den branta stenhällen. I spiralens mitt har Peter Hagdahl placerat ett nav och från den mittpunkten sträcker sig linor ut över trädkronorna i konstparken. På så sätt binder Hagdahl samman arkitekturen och träden i parken till en skulptur som fungerar som ett stort system där varje vind och rörelse fångas in. Det är ett sätt att beskriva världen som ett system av komplexa samband och händelser som ständigt interagerar med varandra.

Ulrika Sparre
Ear to the Ground, 2018
Metall, ljud
Lägg örat mot tratten. Det du hör är ljudet från underjorden här på Ulvhälls hällar. Men vad är det egentligen vi hör? Kan det vara ljud från fukt? Vibrationer som fortplantar sig i marken? Vad vet vi egentligen om världen?
Ulrika Sparre söker sig gärna till de områden som vetenskapen inte täcker. Hon intresserar sig för olika alternativa förklaringsmodeller. För många kan detta sökande te sig irrationellt. Men i tider av fake news och osäkerhet kan det mest rationella att söka sig nedåt jorden.

Cecilia Ömalm
Porta Alchemica II, 2018 Trä, ljustråd Under sommarhalvåret är hällarna en ljus plats. Det är bara en liten skogsdunge som skyddar marken mot solen. Inne bland granarna skymtar en portal. Så fort solen går i moln eller när det börjar skymma förvandlas den till en ljusportal. Med enkla linjer tecknar Cecilia Ömalm en väg in i det okända. Titeln andas mystik och berättar varifrån formerna är hämtade. Porta Alchemica, eller Porta Magica som den också kallas, finns i Rom och de berättas till flera olika legender om den kopplade till alkemi.

Lundahl och Seitl
Unkown Cloud, 2018 Mobilapp Unknown Cloud upplevs genom en mobilapp. Enklast kan verket beskrivas som en interaktiv radioteater som upplevs ensam eller i grupp. Berättelsen börjar när ett okänt moln närmar sig konstparken…